slide-1 slide-2 slide-3
Navigáció
- Főoldal
- Hírkategóriák
- Kapcsolatfelvétel
- Galéria
- Keresés
- Esemény naptár
 
Felhasználók
- Online vendégek: 1

- Online tagok: 0

- Regisztráltak: 36
- Legújabb tag: andrerene
 
Mediball

MediBall  

 

A mediball Kínai eredetű labdajáték, a Tai Chi körkörös mozdulataira épül. Bai Rong nevű professzor, aki Kína egyik tartományának volt a vezető testnevelője volt és mint harcművész fejlesztette ki ezt a játékot. 

 

1987-ben az akkor még egyetemista Prof. Bai Rong néhány barátjával boxedzésekre járt járt. Elhatározta, hogy bajnokságot nyer, és néhány kiválasztott diákkal keményen tréningezni kezdett. A rendszeres edzéssel a csapattagok nagyon gyorsan fejlõdtek. Az elsõ és második bajnokságon a csapat tagjai profikkal versenyeztek: Rong csapata 4 arany, 2 ezüst és 1 bronzérmet nyert. Tudták, hogy ha tovább akarnak fejlõdni, a harc és az esetleges testi sérülések nagy problémát fognak okozni. Különösen azért, mert Rongnak másodlagos érdeke volt a tréning, az elsõ mindig az egészség volt. Tudta, ha bármilyen kis baj történik, abba kell hagynia a tréninget. Sokat gondolkodott a kemény támadások elhárításának módján. Végül egy ötlettõl vezérelve a kézilabda tömlõjét belerakta a bokszkesztyûbe, majd felfújta a tömlõt. Így a kesztyû olyan volt, mint egy légzsák, amely tökéletesen elhárítja a hirtelen erõt. De a túl nagy ûrtartalom és a túl kicsi súly még mindig gondot okozott. Ezért vizet töltött a tömlõbe, ezzel visszanyerve a kesztyû közel eredeti súlyát és növelte az edzés hatékonyságát. A bokszkesztyûk gyártása közben rájött, hogy ez a vizes légzsák könnyen dobálható. Eleinte tálakat használtak a játékhoz, majd serpenyõt, késõbb egy fém lapot. Rendszeres játék közben kitalálták, hogy az ütõ belsejét egy lágyabb anyaggal töltik ki, ami könnyítené a játékot. Így született meg az ütõ. Amikor Rong professzor játszik, egymás után rajzolja a köríveket a levegõbe azokkal a lágy Tai Chi mozdulatokkal, mintha erõ nélkül harcolna az erõvel. Sokszori kísérletezés után, 1991-ben szabadalmaztatta találmányát. 

 

Azt tapasztalta edzőként, hogy tanítványai a harcművészeti versenyeken gyengébb eredményeket érnek el, mint a valós tudásuk. A verseny izgalma, a megmérettetés, a teljesítmény kényszer és a stressz hatására önmagukhoz képest alulteljesítenek eredményeik ellenére is. Kereste azt a játékos, de igen hatékony módszert, ahol olyan mentális állapotba lehet kerülni verseny szituációban is, hogy legjobb teljesítményt tudják kihozni magukból a versenyzők egészségük megtartásával együtt. 

 

MediBall eszközök: 

A MediBallt ütővel és labdával játsszák. 
Az ütő kerete műanyag , szilikonos gumi van benne kifeszítve. A labda teniszlabda nagyságú, 50gram, homokkal és levegővel töltve. 

 

Az ütő, csak nevében ütő, valójában klasszikus ütő mozdulatot nem végzünk vele, mint a teniszben vagy a tollasban, pingpong. A játék közben tett mozdulatok lényege, hogy a labda ne ütõdjön az ütõhöz, hanem a Tai Chi erõt használva kövesse az ütõ mozgását, így alkotva körkörös mozdulatokat. Amikor a labda eléri az ütõt, ez a körkörös mozgás nemcsak felgyorsítja a labdát, hanem a mozdulatsor közben az ütõhöz tapad. A játék során íveken, spirálokon, félkörök és köríves mozdulatok születnek használva a fizikai törvényszerűségeket, megtalálva az egyensúlyt a gravitációs, a centripetális ill. centrifugális erők között. A cél, hogy köríves, lágy, folyamatos mozgással a lendület harmóniáján keresztül a labdát az ütőn tartsuk, ill. páros játékban a labdához lágyan kapcsolódva íveken továbbítsuk.  Ha a mozgás darabossá válik, és a körív, a lendület megtörik, a gyakorló rögtön szaladhat a labdája után. A labda leesésének tehát örülnünk kell. A legnagyobb tanítómester.  Azonnal figyelmeztet bennünket, hogy kihagyott a figyelem, vagy technikai pontatlanság van.  Ezért csodálatos találmány a MediBall, mert játékosan, ám hihetetlen módon fejleszti a figyelmet, a koncentrációt, a  koordinációt. 

 

MediBall játék fajtái: 

Célja szerint: 

 • Lehet szabadidős tevékenység, igazi gyermeki felszabadulást adó játék,  

 • Lehet sportként, szabályrendszerre épülve, pontszerzésre játszani. 

MediBallozók száma szerint: 

 • egyéni  

 • páros 

 • csoportos 

Játék formája szerint: 

 • egyéni szabad, kreatív mozgás  

 • kötött forma – lehet egyéni, vagy csoportos 
  ( mint a harcművészetekben  a kata gyakorlás, vagy, mint egy előre koreografált tánc) 

 • közös  játék – lehet párban, csoportosan, hálóval, vagy a nélkül játszani 

 

 

Egyéni kreatív mozgás: 

Úgy mint egy szabad táncnál, ahol belülről születnek a mozgások, mindenki egyénileg, saját belső szabadságával, kreativitásával fűzi össze a mozgás elemeket. Gyakorlás során  rövid idő alatt megtapasztalható a mozgástanulás legmagasabb szintje, a kreatív finomkoordinációs szint. Pl. emiatt is kiváló más sportágak kiegészítésére is

A nézőkre is különleges hatású ez a szervezettségű mozgás, mert jelen van a fizikális, mentális és érzelmi szinkron.  

Az emberek a mindennapjaikat teljesítményrendszerben élik, hihetetlen feszültség és stressz nehezedik rájuk. Ha valaki elkezd MediBall-al foglalkozni, a figyelme a problémákról rögtön oda irányul, ahol úgymond éppen a feladatát végzi. Erről gondoskodik a labda, mikor ráhelyezzük az ütőre, mint a mágnes, tartja a figyelmet, és a finom húzó, illetve centrifugális erő ellazítja a testet, és ez visszahat nyilván az idegrendszerre is.  

A stressz hatására az izmok összehúzódnak, minden élettanilag fontos funkció romlik. Ha a MediBall-al kezdünk el gyakorolni, akkor néhány perc alatt megtapasztaljuk ennek az ellenkezőjét, könnyebb légzést, feszülés mentes mozgást, és egy olyan fajta agyműködést, amiben a zavaró érzések, kapkodó gondolatok eltűnnek, és az ember nagy hatékonyságot él át úgy, hogy közben esztétikus és élvezetes módon, hatékonyan működik. Gyakorlás közben egyre inkább rátalálunk a harmóniára.  A lágy mozgás hatására lazulnak és megnyúlnak az izmok, elmúlik a testben a feszültség, az energiapályák megtisztulnak. Mindennapi problémáktól a test és lélek felszabadul és  a gyermeki szabadság érzését élheti át újra. A MediBall gyógyító, stressz oldó hatása rövid gyakorlás után is megtapasztalható. Ez a fajta egyéni mozgás egy önfeledt mozgásos meditáció. Gyakran kötik össze zenével a mozgást, mely még több ellazulást, érzelmi kiteljesedést, belső önkifejezést tesz lehetővé. 

PÁROS  JÁTÉK: 

Az önfeledt játék során kapcsolódni kell a labdához, tehát nem ütjük, hanem íveken, köríveken, spirálokon tartva továbbítjuk. 

 • Nyertes –nyertes variációban, (amikor a közös játék, az öröm a cél)  

 • ill. versenyszerűen hálós küzdelmi játékban ( mint a tollas, vagy tenisz)              

        nyertes - vesztes variációban ( tehát a győzelem a cél). 

 • PÁRBAN 

 • KÖRBEN CSOPORTOSAN 

 • KETTEN JÁTSZANAK EGY EMBERRE 

 • KETTEN KÉT LABDÁVAL 

 • SORVÁLTÓKÉNT és kreatívan mindenféle kombinációban! 

 

 

MediBall fejlesztő és egészségre gyakorolt hatásai: 

 

A folyamatos koncentráció hatással van a tanulásra. Az agy irányítja a mozgást, de a mozgás is hatással van agyunk működésére. Azok a fiatalok, akik rendszeresen MediBall-oznak, sokkal jobban teljesítenek az iskolában, mert figyelmüket az órán elhangzottakra tudják fordítani. Nem kalandoznak el lépten nyomon. Az idősebb generációra is jótékony hatással van ez a mozgásforma. Észrevétlenül erősödnek az izmaink általa, és koordinációnk is fejlődik. A MediBall-t játszó idős emberek könnyebben uraik testüknek, így elkerülhetik azokat a baleseteket, melyek a kor előre haladtával egyre nagyobb veszélyt jelentenek számukra. 

A jobb és bal kéz használata, ill. a keresztezett mozgások a jobb és bal agyfélteke összekapcsolásával kiváló fejlesztő hatásúak pl. diszlexia, diszgráfia esetén A jobb agyfélteke használata a kreatív gondolkodás alapja. 

 • Sport, mely 6 éves kortól minden korosztály számára egészséges mozgást biztosít. Kínában nyugdíjasoknak is rendeznek versenyt és minden iskola típusban tanítják. 

 • Szabadidős és versenysportként egyaránt gyakorolható.  

 • Helyes testtartást és harmonikus, természetes mozgást tanít. 

 • Egyensúlyt teremt a fizikai, érzelmi és mentális testben.  

 • Egyedülálló módon javítja a koncentrációt, az aktív figyelmi állapot megtartását. 

 • Oldja a munkahelyi, iskolai, napi stresszt. 

 • Lazítja az izmokat, sérülésmentesen kimozgatja az ízületeteket. 

 • Növeli az állóképességet, hajlékonyságot, rugalmasságot és gyorsaságot. 

 • A páros játék növeli a reakcióképességet és reagálási sebességet. 

 • Pozitívan hat a mozgáskoordinációra, egyensúlyérzékre, téri tájékozódó képességre. 

 • Kiváló más sportágak kiegészítésére is ill. sérülés utáni rehabilitációra. 

 • Jótékonyan hat az érrendszerre, a légzést egyensúlyba hozza. 

 • Az anyagcserét felgyorsítja. Az immunrendszert erősíti. 

 • Rendszeres gyakorlásával jótékony hatást fejt ki a magas vérnyomás, cukorbetegség, trombózis, a máj zsíros degenerációjának megelőzésében 

MediBall elterjedése: 

„A MediBall (Rouliqiu) az a labdajáték, amely a Tai Chin alapul, megtartva a Tai Chi filozófiáját és a kifinomult mozdulatokat, ugyanakkor modern elemekkel ötvözi azokat. Nemrégiben a gyakorlóknak köszönhetõen hivatalos nemzeti sporttá vált Kínában, aminek 7-91 évesek hódolnak. Bebizonyosodott az egészségre, életkedvre és mozgásra tett jótékony hatása. Reméljük, ezzel a sporttal a világ kicsit közelebb juthat a kínai kultúrához is. 

A Tai Chi alig észrevehetõen segít az embereknek finoman, gyengéden, teljes mértékben megoldani problémáikat, megküzdeni mindennapi gondjaikkal. Minden mozdulat megmunkálja az ember morális egyéniségét sokkal jobban, mint bármilyen elméleti oktatás. A MediBall gyakorlása közben az ember halad a szabadság felé, és a saját módján megtanulja élvezni a mozgást, a zenét, és merít a boldogságból, amit a játék gyakorlása okoz. A nyugati és a kínai orvosok mind egyetértenek azzal, hogy a boldogság a legjobb elixír a hosszú, egészséges élethez. 

A körkörös mozgás a Tai Chi gyakorlatok alapja. A kínai kultúra nagyban segíti a Rouliqiu elterjedését a világban. Reméljük, mindenki együttműködik velünk ebben, hogy ez a sport világsport és olimpiai sportág legyen.” 

A Rouliqiu feltalálója: Prof. Bai Rong 

 

Magyarország: 

 

WANG XUEJUN tanárnõ, a kínai edzõi csoport helyettes vezetõje, a RouliQiu kötött formagyakorlat egyik koreográfusa, a kínai Rouliqiu sportszövetség fõtitkára, a Magyar MediBall Egyesület oktató tanára volt AZ 1. oktató  Magyarországon. 

 

SZILÁGYI ISTVÁN  a Mediball szakmai igazgatója és Badar Ágnes MediBall instruktortól indították el hódító útjára Magyarországon a Mediballt. Főleg Kelet-Magyarországon és Budapesten terjedt el.  A legutóbbi Budapesti Nagy Sportágválasztón a három legnépszerűbb sport közé került. Cél, Dunántúlon is megismertetni az emberekkel. A központ Nyíregyházán van. Az első versenyek is Nyíregyházához kötődnek. A versenyek nagy létszámmal és színes verseny kategóriákkal indultak el, amelyek versenyről versenyre bővülnek, fejlődnek. 

A MAGYAORSZÁGI MEDIBALL KÜLÖNLEGESSÉGE: 

Szilágyi István is harcművész Mester, mint a MediBall kínai megalapítója. 
Szilágyi István évek óta az emberi mozgás szabadság tanulmányozásával foglalkozik a harcművészeteken és a Mediball mozgásán keresztül. Azaz keresi az emberi hatékonyságot, a legtermészetesebb mozgás lehetőségeinket, az ember legteljesebb működését az élet minden területén. Foglalkozik az agyi kapacitásaink kiaknázásával, a kreativitás lehetőségeivel. 

Fontos pont működésében és tanításában, hogy nem a tehetségeket kutatja és emeli ki, (mint amit egyéb sportokban tesznek), hanem azt keresi, hol és hogy lehetséges a „tehetség paramétereit” fejleszteni MINDENKIBEN.  

Különleges edzés módszereiben a test, a lélek, és a szellem szinkronját folyamatosan párhuzamosan  edzi, egyedülálló módon ötvözi a gyakorlati megtapasztaltatásokat a MediBallal és a harcművészeti mozgásokkal. 

Keresi és tanítja a Flow állapotának megtapasztalását és azt hogyan lehetséges ezt minél hosszabb ideig fent tarttani ill. a hétköznapi életben is megtapasztalni, gyakorolni. 

A figyelem edzését sem megszokott módszerekkel tanítja. 

A mozgás térbeli, időbeli és  ERŐ paramétereit folyamatosan párhuzamosan edzi, ill. olyan összetevőit is kiemeli, amely az érzelmek és a szellem szintjén nyilvánulnak meg. 

Összességében különleges fejlesztési rendszere, amelyet a Mediball játék mögé tesz, a magyarországi Mediball mozgást  a világon egyedivé tette néhány év alatt. Varázslatos, szemet és lelket gyönyörködtető, energia szintet emelő látványa és hatása különleges nemcsak a Mediballozók számára, hanem a nézőknek is. 

 

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése